Svalbard upplever en rekordvarm juli



Juli månad blev den hittills varmaste som uppmätts på Svalbard. Under denna månad hade Svalbard för första gången inte polarklimat i genomsnittstemperaturen. Enligt klimatforskaren Ketil Isaksen vid norska Meteorologisk institutt har det aldrig tidigare uppmätts en högre genomsnittstemperatur på Svalbard under en enskild månad. Vid Svalbards flygplats uppmättes en genomsnittstemperatur på 10,1 grader, vilket överstiger det normala med 3,1 grader och överskrider gränsen för polarklimat med 0,1 grader.

Denna sommar ser ut att bli en av de varmaste hittills och förra året slogs ett nytt rekord i medeltemperaturen under juni till augusti, med en ökning på 0,2 grader jämfört med det tidigare rekordet från 2020. Ketil Isaksen säger att årets sommar kan bli ännu varmare beroende på hur augusti blir och att Svalbard är en av de platser på jorden där den globala uppvärmningen sker snabbast.

Hösten och vintern har tidigare sett de största temperaturökningarna på Svalbard på grund av smältande havsisar. Men nu kan man se temperaturökningar under alla årstider. Samtidigt som Svalbard upplevade dessa värmeökningar var Norge som helhet marginellt svalare än normalt i juli, 0,1 grader under genomsnittet för månaden.