Enligt en ny svensk studie kan användning av artificiell intelligens (AI) i mammografiscreening bidra till att hitta fler bröstcancrar. Traditionell mammografi, där två läkare bedömer röntgenbilderna, upptäcker bara drygt 60 procent av all bröstcancer, vilket innebär att resterande fall missas. Genom att ersätta en av läkarna med AI ökade upptäcktssiffran med 20 procent enligt studien MASAI (Mammography Screening with Artificial Intelligence).
De extra fallen av bröstcancer som AI upptäckte var främst tidigt upptäckta mindre tumörer. Tidig upptäckt av bröstcancer ökar överlevnadsmöjligheterna för patienten. Dessutom ökade inte risken för falskt positiva svar, vilket ofta skapar onödig oro hos patienten.
Enligt Kristina Lång, docent i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet och ansvarig för studien, är det idag brist på radiologer som granskar mammografibilder. Med AI-stödd screening minskade arbetsbelastningen för radiologerna med 44 procent.
AI används redan idag i bröstcancerscreening i vissa regioner, som Värmland och S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det pågår även studier för att jämföra effektiviteten och säkerheten hos olika algoritmer för att hitta tumörer. Målet är att dessa studier ska ligga till grund för nationella rekommendationer för bröstcancerscreening i Sverige, vilket för närvarande saknas.