Teknikjättar ignoreras konfliktmineralproblem



Techföretagens arbete mot konfliktmineraler har minskat i betydelse, enligt en ny granskning. En tredjedel av Microsofts underleverantörer uppfyller inte kraven. Undersökningen utfördes av sajten Gamesindustry.biz och visar att nästan alla techföretag, inklusive Microsoft, Sony, Google, Meta, Apple, Amazon och Nintendo, har en mindre strikt inställning till problemet jämfört med tidigare.

För cirka tio år sedan började dessa företag att rapportera om deras underleverantörer följde kraven om att inte använda konfliktmineraler eller vara inblandade i väpnade konflikter och barnarbete. Detta gällde speciellt områden som Demokratiska republiken Kongo, där mineraler för bland annat spelkonsoler utvinns. Efter inledande svårigheter att redovisa sina partners andel av konfliktfria mineraler, hade företagen skärpt sin övervakning. År 2019 försäkrade Microsoft att 99,6 procent av de smältverk och raffinaderier de arbetade med hade passerat en tredjepartsgranskning. Men för 2022 har den siffran sjunkit till 65 procent enligt Gamesindustry.biz.

Sony rapporterar att 73 procent av dess smältverk och raffinaderier har passerat en tredjepartsgranskning. Före 2020 var denna siffra över 80 procent. Meta å andra sidan rapporterar 89 procent, jämfört med 99 procent för två år sedan.

Google och Apple rapporterar att alla deras smältverk och raffinaderier har passerat en tredjepartsgranskning. Apple har dock brutit kontraktet med 23 av 261 underleverantörer under 2022 på grund av att de inte uppfyllde kraven. Google har också avbrutit sin medverkan i flera initiativ för att fortsätta säkra konfliktfria mineraltillgångar, enligt Gamesindustry.biz.