Lidiia, 87, stannar kvar trots avslag på utvisning till Ryssland



I mars 2022 flyr Lidiia Prokhrenko från Kiev i Ukraina, då kriget har brutit ut där. Trots att hon har bott i Ukraina i över 15 år är hon rysk medborgare och tvingas nu ta sig till Rättvik i Dalarna där hennes dotter Zhanna Mikolayenko bor.

När Lidiia kommer till Sverige, börjar en ny resa – resan att få stanna. Det visar sig vara svårare än hon hade förväntat sig. Ukrainska medborgare som flyr kriget kan få tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, men det gäller inte för ryska medborgare som bor i Ukraina.

Enligt Anna-Pia Beier, en jurist vid Asylrättscentrum, grundas asylprövningen på individuell bedömning av de asylskäl som framförs. För ryska medborgare blir det därför en fråga om individuell bedömning av de risker och faror som kan uppstå vid återvändande till Ryssland.

Efter att ha fått två utvisningsbeslut från Migrationsverket, har nu Migrationsdomstolen beslutat att upphäva tidigare beslut om utvisning. Lidiia tillåts stanna hos sin dotter i minst ytterligare 13 månader.

Lidiias tidigare svärson och hennes barnbarn arbetar i det ukrainska försvaret, och hon har öppet uttryckt sin kritik mot kriget i Ukraina i svenska medier. Dock bedömer varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen att hotbilden är tillräckligt stark för att Lidiia ska vara i behov av skydd.

Det är istället ”synnerligt ömmande omständigheter” som har gjort att hon får tillfälligt uppehållstillstånd. Hon lider nämligen av flera sjukdomar, så pass allvarliga att svenska läkare har intygat att avbrott i hennes vårdkontinuitet kan få fatalt utgång.

Migrationsdomstolen har dock inte varit enig i frågan.

När det gäller framtida uppehållstillstånd för Lidiia, så påverkas det troligen inte av att en av domarna i Migrationsdomstolen inte delade majoritetens uppfattning. Det säger Lidiias advokat Cemal Özkan.