Invånarna i Argentinas huvudstad Buenos Aires upplever den varmaste vintern på 117 år. Enligt FN:s meteorologiska organ, WMO, ser juli ut att bli den varmaste månaden som någonsin har uppmätts globalt. Detta gäller även södra halvklotet där det är vinter för tillfället, eftersom det har noterats rekordtemperaturer även där.
I tisdags nådde temperaturen 30 grader i Buenos Aires, vilket är den högsta temperaturen som uppmätts i början av augusti sedan mätningarna började för 117 år sedan. Den senaste rekordnoteringen för samma datum gjordes 1942, då temperaturen nådde 24,6 grader. Den normala temperaturen i augusti i Buenos Aires är 9-18 grader.
Tidigare under sommaren uppmättes även rekordtemperaturer i delar av Argentina. I mars genomled landet den längsta värmeböljan sedan statistiken började föras.
Argentina pekar på klimatförändringar som den främsta orsaken till den rekordhöga temperaturen. Argentinas miljöminister Juan Cabandié riktade kritik mot de länder som släpper ut stora mängder växthusgaser och menade att om dessa länder fortsätter att bryta mot sina avtal kommer det inte att finnas någon framtid för någon.
Buenos Aires är inte den enda staden i södra Sydamerika som upplever ovanligt höga temperaturer. Även i den chilenska bergsstaden Vicuña uppmättes den högsta temperaturen sedan 1951. Enligt klimatforskare är den globala uppvärmningen på grund av klimatförändringar och fenomenet El Niño de främsta orsakerna till denna temperaturökning.
Rekordtemperaturer har även uppmätts i Bolivia, Paraguay och Uruguay de senaste veckorna. El Niño och La Niña är faser i vädercykeln El Niño-Southern Oscillation (ENSO), där El Niño värmer upp ytvattnet i östra delen av Stilla havet och förknippas med ökad värme, torka eller nederbörd.
Klimatförändringar bidrar till att dessa rekordtemperaturer slås allt oftare, enligt klimatforskare. Vintern i Chile håller på att försvinna när det gäller både temperaturer och nederbörd.