Rishi Sunak, Storbritanniens premiärminister, har infört nya alkoholskatter i landet i syfte att rädda pubarna. Men enligt kritiker är det egentligen en höjning av skatterna och har inget att göra med brexit. Sunak hävdar att åtgärderna är den största reformen av alkoholskatterna på 140 år och att skatten för en öl på puben kommer att vara upp till 11 pence lägre än i matbutiker.
Samtidigt kommer ”brittiska favoriter” som färdigblandad gin och tonic och prosecco att bli billigare även i snabbköpet. Detta möjliggörs av att Storbritannien har lämnat de stela skattestrukturer som EU krävde under deras medlemskap.
Pubägare och branschorganisationer är dock missnöjda med de nya skatterna, särskilt när det gäller starka drycker som whisky. Starka drycker kommer att bli mycket dyrare och branschorganisationen SWA anser att detta är orättvist eftersom öl och cider omfattas av skatterabatter på pubar och barer, medan destillerier inte gör det.
Pubar har en lång historia i Storbritannien och har varit en älskad institution i flera århundraden. Trots detta har antalet pubar minskat kraftigt under de senaste årtiondena, och speciellt under ekonomiska kriser. COVID-19-pandemin har också drabbat pubarna hårt.
En företagare på en ölmässa i London kritiserade premiärministerns åtgärder och kopplade dem till de kontroversiella satsningarna på nya olje- och gasfält. Företagaren menade att eventuella skattelättnader för fatöl snart kommer att ätas upp av höjda råvarupriser på grund av den pågående klimatkrisen.
Pubar har en lång historia i Storbritannien, och deras ursprung kan spåras tillbaka till romartiden då behovet av serveringar för resande uppstod. Pubarna kom att bli populära under anglosaxiska tiden, då öl började bli vanligare. Under 1600-talet började ölserveringar som var öppna för alla kallas ”public houses”, vilket snart förkortades till ”pub”.
Källa: Aftonbladet