Sommaren har varit mycket svår i Italien med extrema väderförhållanden. I norr har hagelstormar och skyfall orsakat stor förödelse medan södern har drabbats av hetta och bränder som har tvingat människor att fly från sina hem. Detta har fått landet att börja diskutera klimatförändringarna. Premiärminister Giorgia Melonis regering har dock fått kritik för att inte göra tillräckligt för att bekämpa klimatförändringarna.
Katastrofvädret har ökat medvetenheten om klimatförändringarna i Italien. Jämfört med andra europeiska länder har diskussionen om klimatförändringar varit begränsad i Italien, även under det senaste valet.
Melonis regering har anklagats för att inte ta klimatförändringarna på allvar och för att ha en underfinansierad handlingsplan för att minska utsläppen. Även om Meloni själv inte har förnekat klimatförändringarna finns det ministrar i hennes regering som inte erkänner deras betydelse. Detta har skapat kritik och oro bland forskare.
Meloni har tidigare kritiserat EU:s klimatpolitik och kallat den för klimatfundamentalism. Som premiärminister har hon dock tvingats anpassa sin politik och ta emot biståndspengar från EU för att hjälpa ekonomin, vilket inkluderar investeringar i miljöförbättrande infrastruktur.
100 italienska forskare har också uppmanat medierna att rapportera bättre om klimatförändringarna. De påpekar att medierna ofta refererar till extrema väderförhållanden som ”dåligt väder” istället för att nämna klimatförändringarna som orsak.
Det är värt att notera att Giorgia Meloni är den första kvinnliga premiärministern i Italien. Hennes högernationalistiska parti Italiens bröder bildade en koalitionsregering med Lega och Forza Italia efter parlamentsvalet 2022. Meloni har tidigare uttryckt stöd för Italiens tidigare diktator Benito Mussolini, men har senare tonat ned sina åsikter.