Risk för vattenbrist – trots Hans



Trots de kraftiga regnen från ovädret Hans, varnar SGU att det fortfarande finns risk för vattenbrist i vissa delar av Sverige denna vecka. Varningen gäller små vattenmagasin i delar av Skåne, Blekinge, Gotland, Östergötland och Kalmar län. Enligt hydrogeolog Anders Retzner från SGU kan det verka konstigt att utfärda varningar med tanke på den stora mängden vatten som finns runt om i landet, men det finns alltid en fördröjning från regnvattnet når marken tills det bildar grundvatten. SGU varnar också för vattenbrist i stora vattenmagasin i delar av Skåne, Kronobergs län, Kalmar län och Gotland.

Normalt sett återhämtar sig inte grundvattennivåerna förrän i september, men SGU noterar att i de små vattenmagasinen i södra och mellersta Sverige har vändpunkten kommit redan nu. De bedömer att perioden med låga grundvattennivåer för i år troligtvis är över. På Gotland och i Kalmar län är dock situationen annorlunda på grund av den lägre nederbörden.

I de stora vattenmagasinen kan grundvattennivåerna fortsätta att sjunka något, men de kommer sannolikt att påverkas av det nyligen regniga vädret. Även för dem finns förutsättningar för en återhämtning.

Grundvatten finns överallt under markytan och kan delas upp i små och stora grundvattenmagasin. De stora magasinen reagerar långsamt på väderförändringar som torka, medan de små magasinen kan torka ut snabbt om vattenuttaget är stort och det inte kommer tillräckligt med nederbörd. De stora magasinen förser nästan hälften av Sveriges befolkning med kommunalt vatten, medan de små magasinen används av enstaka kommuner och enskilda brunnar. Cirka en miljon svenskar får vatten från egna brunnar. Över hälften av befolkningen får kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, inte från grundvatten. Källa: Sveriges geologiska undersökning.