Kommunerna behöver stöd för att förebygga översvämningar



Svenska Kommunförbundet, SKR, vill att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, och Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, ska ta fram kartor över översvämningsrisker vid mindre vattendrag i Sverige. Dessa kartor är avgörande för att kommuner ska kunna bedöma riskerna och vidta åtgärder i god tid när det inträffar skyfall eller höga vattenflöden. Idag finns endast sådana kartor för stora vattendrag.

SKR:s expert inom klimatanpassning, Greta Hebel, framhåller att flera mindre vattendrag har översvämmats den senaste veckan och orsakat stora konsekvenser för fastighetsägare och samhällsviktiga funktioner. Hon menar att det är viktigt att MSB och SMHI kostnadsfritt tillhandahåller dessa kartor till kommunerna eftersom en riskbedömning kan vara mycket kostsam.

Samtidigt varnar forskare för att kommuner ofta tolkar MSB:s översvämningskartor felaktigt och inte förstår att riskområdet sträcker sig längre än vad kartorna antyder. En docent i geospatial informationsvetenskap vid Högskolan i Gävle säger att det inte finns någon exakt gräns för översvämningar utan snarare en osäkerhetszon, där översvämningen sannolikt kommer att nå någonstans inom detta område. Det kan skilja sig åt mellan MSB:s och forskarnas översvämningskartor, särskilt i platta områden. När risken inte beaktas kan det medföra ekonomiska konsekvenser och bygga på mer lämpliga platser blir billigare i längden, enligt forskaren.

SKR:s Greta Hebel anser att kommunerna gör ett bra arbete med att planera för översvämningar, men håller med om att det existerar betydande osäkerheter i beräkningarna. Hon föreslår att det behövs utbildning för kommunerna för att kunna tolka kartorna korrekt, och att det är en uppgift som de nationella myndigheterna bör ansvara för.