Hur tjänar koranbrännarna pengar på TikTok?



Två män i Sverige, Salwan Momika och Salwan Najem, har blivit kända för sina kontroversiella koranbränningar i Stockholm. De har använt Tiktok för att både sända sina bränningar live och sprida sitt budskap. Genom sina handlingar har de satt Sverige i en säkerhetspolitiskt utsatt position, och både svenska ambassaden i Irak och Säpo har reagerat på situationen. Männen har både fått hyllningar och hot, och Momika säger att han har ett pris på sitt huvud.

Genom sina livesändningar på Tiktok har Momika också tjänat pengar genom gåvor från sina tittare. Tittarna ger honom gåvor i form av ”diamanter” i appen, som sedan kan bytas mot pengar. Han har också Paypal-konton där tittarna uppmanas att donera. Livesändningarna har genererat tusentals gåvor, och Momika har sagt att han inte bryr sig om pengarna utan att det är något han lever på eftersom han inte får hjälp från socialtjänsten.

Det finns olika typer av presenter som tittarna kan ge bort i Tiktok-appen, och varje gåva kostar olika mycket. Presenterna kan sedan bytas mot diamanter som i sin tur kan bytas mot pengar. Enligt Johannes Gustavsson, vd för influencer-agenturen Infly, tjänar svenska Tiktok-kreatörer vanligtvis cirka fem kronor per livestream. Detta innebär att fenomenet med att tjäna pengar genom gåvor ännu inte är särskilt utbrett i Sverige.

Enligt Skatteverket räknas dessa gåvor som en skattepliktig inkomst, och det är upp till mottagaren att själv ange detta i deklarationen. Då pengarna vanligtvis överförs genom Paypal kan det möjligtvis finnas mörkertal när det gäller skattefrågan.

För Salwan Momika är pengarna han tjänar på Tiktok hans levebröd, och han har även sparat pengar för att anlita en advokat för att hjälpa honom med ett ärende hos Migrationsverket. Han har dock ingen exakt siffra på hur mycket pengar han har fått genom gåvor.