En månad med Grisnjure hos hjärndöd



En genmodifierad grisnjure har framgångsrikt transplanterats i en hjärndöd man i USA och har fortsatt att fungera i över en månad. Detta ger kirurgerna hopp om att kunna göra samma operation på en levande patient i framtiden.

Transplantationen genomfördes på NYU Langone Health i New York och är det senaste försöket i landet att använda djurorgan för att rädda människor. Över 103 000 människor i USA väntar på ett organ, varav 88 000 väntar på en njure.

Kirurg Robert Montgomery, chef för transplantationscentret, säger att transplantationen visar att en grisnjure med endast en genmodifiering kan ersätta en mänsklig njure i minst 32 dagar utan att stötas bort. Tidigare transplantationer har krävt upp till tio genmodifieringar.

I den senaste transplantationen togs patientens båda egna njurar bort och den genmodifierade njuren började producera urin omedelbart. Det har ännu inte uppstått några tecken på avstötning.

Transplantationen blev möjlig tack vare tillståndet från familjen till den hjärndöda 57-åriga mannen, som själv hade uttryckt önskan att skänka sin kropp till vetenskapen.

Det bör nämnas att i januari 2022 genomfördes den första operationen där ett grishjärta transplanterades in i en levande patient i Baltimore, USA. Tyvärr avled patienten två månader senare, troligen på grund av förekomsten av ett herpesvirus i grishjärtat.