Dalarna har landets lägsta tandläkartäthet, och det finns även kommuner i de nordligaste delarna av landet som inte har några tandläkare alls. Enligt Tandläkartidningen och Försäkringskassan har Dalarna endast 54 tandläkare per 100 000 vuxna invånare. Bristen på tandläkare i Dalarna har varit ett problem under flera år, vilket har resulterat i att alla som vill gå till tandläkaren inte kan få tid. Östergötland har näst lägst tandläkartäthet i landet, med 62 tandläkare per 100 000 vuxna invånare. Stockholms län har högst tandläkartäthet med 93 tandläkare per 100 000 invånare.
I Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län finns flera kommuner som antingen saknar tandläkare helt eller bara har någon enstaka. Exempel på sådana kommuner är Vansbro, Ockelbo, Härjedalen, Vilhelmina och Pajala. I Norrbotten är Folktandvården enbart inriktad på barn- och ungdomstandvård samt tandvård för äldre och funktionshindrade. Tandvård för andra vuxna erbjuds endast ”i mån av tid”. Enligt tandvårdschefen Stefan Stjernström kan nya vuxna patienter i Jämtland behöva vänta ”i flera år” på tid på vissa kliniker.
Det finns också några kommuner i södra delen av landet, som Boxholm, Uppvidinge och Mellerud, som saknar tandläkare eller endast har någon enstaka. Elisabeth Wärnberg Gerdin, ordförande i Svensk samhällsodontologisk förening, påpekar att om man inte kan få tillgång till tandvård när det behövs kan gapet mellan friska och sjuka i samhället öka.
Försäkringskassans statistik baseras på antalet allmäntandläkare (privat- och regionanställda) med minst 100 åtgärder inom statligt tandvårdsstöd år 2021.