Ukrainas presidentfru besökte patienter



Artikeln handlar om besöket som Ukrainas första dam, Olena Zelenska, gjorde på Aleris Rehab Station i Solna, tillsammans med Birgitta Ed, statsministerns fru. Syftet med besöket var att träffa ukrainska patienter med krigsskador som vårdas i Sverige.

Under besöket fick Olena Zelenska en rundtur på kliniken och fick möjlighet att prata med flera patienter. En av patienterna, 29-årige Nazar, berättar att han är tacksam över vården han får i Sverige, men att det är svårt med språket. Han passade även på att fråga Olena Zelenska om de senaste attackerna i västra Ukraina, som påverkat hans hemby.

På mötet var även sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson, Sofia Palmquist (vd på Aleris) och Gunilla Lindgren (operativ chef på Alerismottagningen) närvarande. Gunilla Lindgren betonade vikten av att Olena Zelenska besökte kliniken och att det uppmärksammas. Aleris Rehab Station är specialiserat på neurologisk rehabilitering och har tagit emot flest patienter från Ukraina.

Enligt sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson har EU hittills tagit hand om 2 300 krigsskadade personer, varav 92 har kommit till Sverige och 25 vårdas för närvarande vid Aleris Rehab Station. Johansson betonar att kliniken är specialiserad på den här typen av rehabilitering och har stor erfarenhet av att vårda patienter med krigstrauma.