Forskare ifrågasätter orsakerna till årets extrema temperaturer
Juli 2023 blev den varmaste månaden som någonsin uppmätts på jorden, enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus. Denna nya rekordtemperatur har lett forskare att ifrågasätta om det bara är klimatförändringar och El Niño som ligger bakom de extrema värmerekord vi har upplevt på senare tid.
Oceanografen Ola Kalén från SMHI menar att för att nå dessa temperaturtoppar behövs det ytterligare faktorer. Han identifierar tre komponenter som kan ha spelat in på de senaste temperaturökningarna. Den första är solens aktivitet, som går igenom cykliska förlopp omkring elva år och är för närvarande på en hög nivå.
En annan faktor är minskade svavelutsläpp från sjöfarten till följd av strängare internationella regler. Detta har inneburit att himlen ovanför fartygslederna har klarnat, vilket kan ha lett till att mindre solljus reflekteras och istället absorberas av haven, vilket bidrar till att yttemperaturen ökar.
En tredje faktor som nämns är vulkanutbrottet i Tonga förra året. Undervattensvulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha’apai orsakade en explosion som skickade enorma mängder vattenånga upp i stratosfären. Vattenångan leder till en ökad uppvärmning.
Kalén poängterar dock att dessa faktorer bara bidrar med några tiondelar av en grad till temperaturhöjningen globalt sett. Den primära orsaken till den globala uppvärmningen är fortfarande människans utsläpp av fossila bränslen. För att hejda denna trend behövs kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen.