Zelenskyj framför tal under sitt besök i Danmark



Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fortsätter sitt besök i Danmark idag efter gårdagens besked om att landet skänker 19 F-16-plan till Ukraina.

Under förmiddagen kommer Zelenskyj att besöka det danska parlamentet (folketinget) och sedan träffa drottning Margrethe på slottet Christiansborg för en tidig lunch.

Klockan 12.15 kommer Zelenskyj att hålla ett offentligt tal på trappan vid folketinget. Evenemanget kommer att ha stränga säkerhetsarrangemang och åhörarna får inte ta med sig några väskor till platsen.

Talet kommer också att visas på en storbildsskärm på Slottstorget, i närheten av folketinget.

Besöket i Danmark sker efter söndagens besked om att både Danmark och Nederländerna skänker ett antal F-16-plan till Ukraina. Danmark bidrar med 19 flygplan, men det är ännu oklart när planen kan levereras.

Zelenskyj landade på söndagseftermiddagen på en flygbas på södra Jylland, där han välkomnades av statsminister Mette Fredriksen, utrikesminister Lars Løkke Rasmussen, försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen och kronprinsessan Mary.

Zelenskyjs fru, Olena Zelenska, är också med på besöket i Danmark. Hon tackar Danmark för deras stöd till Ukraina i ett inlägg på plattformen X (tidigare Twitter). Hon skriver att de är glada över att vara där för att stärka banden och vänskapen mellan länderna.

Under söndagskvällen besökte Olena Zelenska även en aftongudstjänst i Haderslev domkyrka tillsammans med kronprinsessan Mary.