Ryska journalisten Jelena Kostjutjenko har blivit allvarligt sjuk och misstänker att hon har blivit förgiftad. Hon är en av minst tre ryska journalister som tror att de har förgiftats utanför Ryssland sedan kriget i Ukraina började. Kostjutjenko, som har rapporterat från kriget i Ukraina i flera år, blev informerad om mordplaner mot henne efter att ha publicerat ett reportage om ett hemligt fängelse för ukrainska fångar. Hon valde då att lämna landet, och när hon planerade att återvända blev hon informerad om att hon skulle bli mördad om hon återvände till Ryssland.
Den 17 oktober 2022 besökte Kostjutjenko det ukrainska konsulatet i München för att ansöka om journalistvisum. Efter att ha ätit lunch på ett café började hon må väldigt dåligt. Hon hade svårigheter att koncentrera sig och hade svårt att hitta hem. Symptomen förvärrades och hon fick svårt att sova. Efter två månaders försök att ställa en diagnos fick hon misstankar om att hon hade blivit förgiftad. En polisutredning inleddes och hon fick vård på Charité-sjukhuset i Berlin, där även Rysslands oppositionsledare Aleksej Navalnyj vårdades efter att ha blivit förgiftad.
Även två andra ryska journalister, Irina Bablojan och Natalja Arno, misstänks ha blivit förgiftade i Prag och Tbilisi. Enligt källor till grävredaktionen The Insider är det ryska säkerhetstjänsten FSB och underrättelsetjänsten GRU som ligger bakom förgiftningarna. Flera ryska journalister tror att de är säkra i Europa, men dessa händelser visar att det inte är fallet. Det finns även brister inom de europeiska myndigheterna som gör det lätt för ryska agenter att ta sig in i EU. The Insider hävdar att det saknas en gemensam databas för personer med Schengenvisum, vilket gör det möjligt för samma person att få flera visum under olika namn och pass.