Rättegången inleds – spion eller terrorist?



En 32-årig dansk medborgare vid namn Ahmed Samsam, med dansk-syrisk bakgrund, har fängslats i Spanien sedan 2018. Han är anklagad för brott begångna i terrororganisationen IS namn. Samsam har erkänt att han befann sig i Syrien under åren 2013 och 2014, men han hävdar att han rekryterades av den danska underrättelsetjänsten och användes som spion.

År 2020 överfördes Ahmed Samsam till Danmark för att avtjäna resten av sitt straff. Straffet förväntas slutföras i november 2023.

I januari 2020 publicerade den danska tidningen Berlingske en omfattande artikelserie som ifrågasatte Samsams oskuld och hävdade att han i själva verket arbetade som hemlig agent för Danmark under sin tid i Syrien.

De danska rapporterna baserades på uppgifter från anonyma källor. Först nu har skriftliga bevis framkommit som stödjer påståendet att Ahmed Samsam verkligen arbetade som dansk spion.

Fallet har beskrivits som ett justitiemord. Inför det danska valet 2022 tog flera politiska partier upp frågan och uttryckte sitt intresse av att utreda händelsen närmare. För att en formell undersökningskommission ska tillsättas krävs dock att även partierna i den nya regeringen ger sitt godkännande.

Källor: Ritzau, DR