Frivilligorganisation: ”En vändpunkt för landet”



Migrationen från Albanien har återigen ökat sedan 2020, och mellan 2021 och 2022 har den ökat med 10 procent till cirka 46 000 personer enligt officiell statistik. Detta beror främst på det dåliga ekonomiska läget, låga löner, stigande priser och korruptionsproblem som finns i landet. Pandemin har också bidragit till att fler väljer att flytta. Under de senaste tio åren har invånarantalet i Albanien minskat med 200 000 personer och nu finns det 2,7 miljoner invånare i landet.

Det finns en oro över att så många albaner överväger att lämna landet. Enligt den årliga undersökningen Balkanbarometern funderar hälften av albanerna på att flytta, och en tredjedel av dem har en plan för att göra det. Detta oroar Migen Qiraxhi från frivilligorganisationen Civic Resistance, som arbetar för att öka samhällsdeltagandet och förbättra utbildningskvaliteten i Albanien. Han menar att om människor inte deltar i samhället kommer demokratin att hotas.

Både lågutbildade och högutbildade lämnar landet, vilket har fått många att referera till en ”braindrain”. Regeringen har nyligen beslutat att läkare som utbildar sig i Albanien måste stanna i landet i minst fem år för att försöka motverka denna trend. Många menar dock att de behöver skapa bättre möjligheter och förutsättningar för att motivera människor att stanna.

Under 2022 har antalet albanska medborgare som har tagit sig till England ökat, framför allt från de norra fattiga delarna av landet. Många har korsat Engelska kanalen i små farliga gummibåtar. Detta har väckt stor debatt i England, där man kräver att Albanien ska stoppa utvandringen. Enligt brittiska inrikesdepartementet har över 1800 albanska medborgare återvänt till Albanien under 2022, hälften av dem frivilligt och hälften med tvång.