Hundratals fascineras av jakt på Loch Ness-monster



I Skottland har hundratals människor samlats för det största sökandet efter det så kallade Loch Ness-monstret på över 50 år. 200 entusiaster och amatörforskare har samlats vid stranden vid insjön Loch Ness i de skotska högländerna för att försöka få en glimt av det mytomspunna sjöodjuret Nessie. Dessutom kan ytterligare 300 personer runt om i världen delta digitalt i sökandet via en livesändning. För att hjälpa till i sökandet används drönare utrustade med infraröda kameror och en hydrofon, som kan upptäcka akustiska signaler under ytan.

Alan McKenna från amatörforskarlaget Loch Ness Exploration betonar att yngre talanger är extra välkomna att delta i sökandet efter Nessie och hoppas att de kanske upptäcker något märkligt under livesändningen. McKenna säger till BBC att de vill att folk runt om i världen ska kunna hjälpa till i sökandet.

Loch Ness-monstret sägs ha setts för över 1 00 år sedan, men jakten på detta mysterium började först 1933 när Aldie Mackay, ägare till Drumnadrochit-hotellet nära sjön, berättade för sina gäster att hon sett en ”valliknande varelse” i vattnet. Sedan dess har nära 1 000 personer påstått sig ha sett Nessie och området har blivit en populär turistattraktion.

Det finns många teorier kring vad eller vem Nessie kan vara, från en förhistorisk dinosaurie till en stor mal, en säl med lång hals eller en jättelik ål. År 2003 genomförde BBC en omfattande undersökning av Loch Ness-sjön med hjälp av avancerad teknik, men fann inga bevis för Nessies existens. Vetenskapsmän knutna till undersökningen konstaterade att det mest troliga är att Nessie inte är mer än en myt.