Protester mot regimen i södra Syrien



Protester mot Bashar al-Assads regim pågår sedan över en vecka i södra Syrien. Demonstranter viftar med drusernas flaggor och bränner regeringsbanderoller. De har också stormat flera av det regerande partiet Baaths kontor.

Protesterna har främst ägt rum i provinsen al-Suwayda, som i huvudsak bebos av minoritetsgruppen druser. Tidigare har druserna i stor utsträckning varit neutrala i konflikten mellan al-Assad och rebellgrupperna. Men nu kräver även demonstranterna att al-Assad-regimen faller, efter att protesterna först handlade om den stigande inflationen och regeringens beslut att minska bränsle- och bensinsubventionerna i landet.

I en händelse stormades Baathpartiets kontor av demonstranter. Partimedlemmarna kastades ut och dörrarna svetsades igen. I den närliggande regionen Daraa, där protesterna började 2011 och som nu kontrolleras av regeringen, har minst 57 personer gripits under protesterna enligt Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR) baserat i Storbritannien. Till skillnad från under den arabiska våren har regeringsstyrkorna inte använt sig av dödligt våld.

I huvudstaden Damaskus och andra regeringskontrollerade delar av landet äger också protester rum, men de är tysta. Människor skriver budskap om stöd för demonstrationerna på papperslappar som sedan fotograferas och delas på sociala medier.

Protesterna har skakat om Bashar al-Assads regering, men utgör ännu inget existentiellt hot mot regimen. Regeringsstyrkorna har fortfarande kontroll över större delen av landet och presidenten har återupprättat diplomatiska relationer med flera arabiska regeringar. Dock växer ilskan mot regimen, även från syrier som inte var med i de massiva protesterna 2011. ”Människor har kommit till en punkt där de inte längre kan stå ut med situationen”, säger Rayan Maarouf, chefredaktör för det lokala nyhetsbyrån Suwayda24, till AP. ”Allt håller på att falla sönder.”