Nobel-Bolagets VD står fast vid beslutet



Beslutet om att bjuda in Rysslands ambassadör till Nobelceremonin kommer inte att ändras, enligt SR Ekot. Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen säger att de inte vill vara en politisk aktör. Beslutet att bjuda in ambassadörerna från Iran, Belarus och Ryssland till årets Nobelprisutdelning har väckt stark kritik och flera partiledare har meddelat att de kommer att bojkotta ceremonin om beslutet inte ändras.

Vidar Helgesen står dock fast vid sitt beslut och menar att de inte vill bidra till ökad polarisering och populism. Istället vill de fokusera på vikten av fri forskning, fri kultur, demokrati, mänskliga rättigheter och fredsfrämjande insatser.

Helgesen kommenterar inte partiledarnas avhopp och säger att vissa kommer och andra inte, vilket är vanligt när inbjudningar skickas ut. Förra året var ett undantag då ambassadörerna från Iran, Belarus och Ryssland inte bjöds in, men nu har man gått tillbaka till tidigare praxis.

Flera partiledare, inklusive Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har valt att bojkotta firandet. Statsminister Ulf Kristersson har inte meddelat om han kommer att delta eller inte, medan Kristdemokraternas ledare Ebba Busch planerar att närvara. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson säger dock att han inte bryr sig om festen och att han inte någonsin kommer att delta.