Solen strålar på Götaland: Värme och ljus



Bort med regnjackor och gummistövlar – det är dags att plocka fram badbyxor och solkräm istället. En efterlängtad värmebölja förväntas dra in över södra Sverige nästa vecka, med temperaturer som kan nå upp till 25 grader. Efter en lång period av ostadigt väder verkar det äntligen klarna upp. Det varma och torra vädret förväntas hålla i sig fram till nästa helg.

När skolan är tillbaka och semestern är över kommer sommarvärmen tillbaka i stora delar av landet. Södra Norrlandskusten och delar av Götaland och västra Svealand förväntas få sol under helgen. Sensommaren gör sin entré i början av veckan när varmare luft rör sig in över södra halvan av Sverige. Den varma luften kan dock vara fuktig, vilket kan leda till morgondimma och dimmoln. Men när dimman lättar kan temperaturerna stiga och nå upp till 25 grader om solen får skina.

Det varmare och torrare vädret väntas hålla i sig fram till nästa helg och även under slutet av nästa vecka. Även om 25 grader och sol i september kan anses vara över normalt är det inte ovanligt. Tidigare har vi upplevt högre temperaturer. Samtidigt som solen tittar fram i söder förväntas det stora regnmängder i Sydöstra Norrland och nordöstra Svealand under helgen. Upp till 70 millimeter regn förväntas på lördagen.

Under början av veckan förväntas regnet passera genom norra Sverige, men det verkar som att vädret kommer att stabiliseras under nästa vecka. Senare under veckan finns även chans till sol och värme i norra Sverige, främst i Norrlands östra delar. Temperaturerna förväntas ligga mellan 15 och 20 grader, men troligare runt 15 grader.