Lupiner breder snabbt ut sig längs vägkanterna och ersätter prästkragar och blåklockor, vilket får konsekvenser för både naturen och människor. Dessa nya växt- och djurarter som etablerar sig i Sverige kan vara problematiska och klassas som invasiva arter.
En invasiv art skiljer sig från en främmande art genom att den sprids okontrollerat och orsakar stora problem. Växande populationsmängder av lupiner innebär inte bara färre olika växtarter utan kan även påverka hela ekosystem och leda till försämrad livsmiljö för insekter och andra växter. Dessutom kan invasiva arter sprida smitta och orsaka kostnader för samhället.
Detta ökande problem beror på ökat resande och världshandel. Dessutom kan klimatförändringarna skapa gynnsamma förhållanden för invasiva arter att sprida sig längre norrut. För närvarande finns det 257 främmande arter i Sverige med hög eller mycket hög risk för invasivitet.
För att begränsa spridningen av invasiva arter uppmanas människor att vara försiktiga med växtavfall från trädgården, undvika att ta in frön och plantor från andra länder, rengöra fritidsbåtar innan de används på nya platser och rengöra fiskeredskap om de används i olika vatten.