Antalet misstänkta sexköpare har nästintill fördubblats på fyra år.



För ett år sedan skärptes straffen för sexköp, men trots detta har ingen ännu dömts till fängelse. Saga Brodersen, som själv har erfarenhet av prostitution, anser att lagstiftningen borde skruvas ännu mer. Enligt henne är det idag enklare att köpa tillgång till en annan persons kropp på grund av digitaliseringen. Hon påpekar att sexköpare kan komma från alla samhällsklasser och yrken. Saga Brodersen blev själv utsatt för sexköp vid 15 års ålder och hade svårt att ta sig ur situationen på grund av tidigare övergrepp och grooming. Hon betonar vikten av att prostituerade kvinnor förstår att de har lagen på sin sida och att det inte är deras fel att de hamnat i prostitution.

Antalet personer misstänkta för köp av sexuell tjänst har nästan fördubblats sedan 2019, vilket Saga Brodersen tror beror på digitaliseringen. Hon nämner att bilden av en sexköpare inte stämmer överens med verkligheten och att det oftare handlar om medelklassindivider som bor mitt i stan med familj. Hon föreslår att sexköpslagen istället borde betraktas som våldtäkt eftersom samtycke inte kan köpas för pengar.

Eva Johansson, vice chefsåklagare, påpekar att det ännu inte har skett någon fängelsedom för sexköp efter att straffet skärptes. Hon menar att det är svårt att ta sexköpare flera gånger och att man nästan måste snubbla på dem för att gripa dem. Trots att ingen ännu har dömts till fängelse anser Johansson att skärpningen av straffskalan skickar en tydlig signal till samhället om att sexköp ses som allvarligt. Hon framhåller att om man kan bevisa att en person inte säljer sex frivilligt, kan köparen dömas för våldtäkt och få tre års fängelse.

Saga Brodersen arbetar idag med att belysa och förändra synen på sexköp. Hon har grundat nätverket Beyond Survivors tillsammans med andra kvinnor som utsatts för kommersiell sexuell exploatering. Hon betonar att det finns hopp om ett bättre liv för de kvinnor som är utsatta och understryker att ingen skuld eller skam ligger på dem.

Artikeln ger också information om olika hjälplinjer och stödorganisationer för personer som köper sexuella tjänster eller är fast i prostitution och behöver hjälp att ta sig ur situationen.