Elsäkerhetsövervakare: Laddning under tillsyn



Explosionen i ett flerfamiljshus i Norrköping kan ha orsakats av ett överhettat batteri från en elsparkcykel som var på laddning. I närheten av elsparkcykeln fanns även behållare med hårsprej eller raklödder.

Elsäkerhetsverket bekräftar att bränder som är relaterade till batteridrivna produkter har blivit vanligare i takt med att användningen ökar. De betonar vikten av att följa tillverkarens anvisningar när det gäller laddning av batterier, som till exempel för elsparkcyklar. Vanligtvis rekommenderas att ladda batteriet under uppsikt.

Det är också viktigt att tänka på var man placerar en laddande elsparkcykel. Om den ställs på laddning i hallen i en lägenhet kan utrymningsvägen blockeras. Om det endast finns möjlighet att ladda elsparkcykeln i hallen bör man vara extra noga med att vara vaken och hemma när den laddas.

En annan viktig faktor är skicket på batteriet och prylen i övrigt. Om en elsparkcykel kolliderar med något är det vanligast att batteriet skadas, vilket ökar risken för brand under laddning enligt Elsäkerhetsverket.