Ministern är skyldig att ge svar till S



Sverige har rapporterat sitt första fall av afrikansk svinpest och nu kräver Socialdemokraterna att landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) informerar riksdagen om regeringens åtgärder. Ett område i Fagersta i Västmanland har fått restriktioner efter att pesten konstaterades hos ett dött vildsvin tidigare denna vecka. Totalt har sju döda vildsvin hittats inom ett begränsat område i Fagerstatrakten sedan den 25 augusti.

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men den påverkar inte människor eller andra djur. Utbrottet kan dock få stora konsekvenser för grisnäringen. Anna-Caren Sätherberg (S), ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, vill att landsbygdsministern ska komma till utskottet och informera om regeringens arbete med att bekämpa smittan.

Berörda myndigheter, tillsammans med jägare, arbetar för att lokalisera, begränsa och bekämpa smittan. Landsbygdsministern har haft ett möte med Jordbruksverket för att få mer information om läget. Smittan kan också spridas indirekt via råttor och fryst kött.

Sätherberg uppmanar allmänheten att inte slänga mat utomhus för att säkerställa att vildsvinen inte har tillgång till kött. Hon betonar vikten av att allt som behövs görs för att bekämpa sjukdomen och förhindra att den sprids till tamgrisar.

Afrikansk svinpest har funnits i Europa sedan 2007, framför allt i de centrala, östra och södra regionerna. Sjukdomen har spridits bland vildsvin med en hastighet av cirka en till två kilometer per månad sedan det första fallet i EU 2014. Smittan kan spridas genom direktkontakt mellan smittade och friska grisar, men även indirekt genom förorenade material, personer, fordon och foder. Virus kan överleva i rått kött och fryst kött i flera månader.

Källa: Länsstyrelsen i Jämtland