Ann Linde attackerades av en våldsman



Den tidigare utrikesministern Ann Linde (S) har nu valt att berätta om en traumatisk händelse som inträffade för 17 år sedan. I en intervju med SVT:s program ”Min sanning” delade hon med sig av hur hon blev hotad med pistol utanför sitt hus.

Händelsen ägde rum en sen kväll 2006 när Linde var på väg hem till sitt hem i södra Stockholm. En beväpnad man dök upp och tryckte en pistol mot hennes bröst samtidigt som han krävde att hon skulle ta av sig kläderna. Trots skräcken och chocken reagerade Linde med ett ”avgrundsvrål” och sprang in i huset.

Polisen misstänkte att mannen som hotade Linde var samma person som tidigare attackerat andra kvinnor i området. Linde valde dock att hålla tyst om händelsen och inte berätta för media eller polisen.

I intervjun förklarar Linde att hon tror att många kvinnor inte vill se sig själva som offer och att det kan vara svårt att hantera och bearbeta en sådan traumatisk händelse. Hon valde dock nu att berätta sin historia för att belysa det större problemet med hur manssamhället förtrycker kvinnor. Linde menar att detta förtryck tar sig uttryck genom olika typer av härskartekniker och även genom våld.

Genom att berätta sin egen upplevelse hoppas Linde kunna bidra till att öka medvetenheten och främja en förändring i samhället.