Nigerjunta till Frankrike: Håll er utanför



Militärjuntan i Niger anklagar Frankrike och de västafrikanska staternas samarbetsorgan Ecowas för att planera en ”militär intervention” i Niger. Anklagelserna framfördes av juntans talesperson, generalmajoren Amadou Abdramane, i ett tv-sänt uttalande.

Enligt Abdramane är planen att Frankrike ska placera ut trupper i flera länder i Västafrika för att kunna ingripa i Niger. Militärjuntan tog makten i landet i juli och Frankrike stödjer den avsatte presidenten Mohamed Bazoum. Juntan anser att detta är ett fientligt ingripande från Frankrikes sida.

Innan juntans maktövertagande hade Frankrike redan omkring 1500 soldater i Niger. Även FN-trupper och USA hade styrkor utplacerade i landet.

Ecowas har hotat med att ingripa militärt om inte Mohamed Bazoum återinstalleras som president. Det har tidigare rapporterats att representanter för den franska armén och juntan hade möten tidigare denna vecka för att diskutera en möjlig tillbakadragning av franska trupper från Niger.

Kuppen i Niger är en del av en trend i regionen där mer västvänliga ledare, som har stöd från väst, har avsatts. De militära ledarna i Mali och Burkina Faso stödjer militärjuntan i Niger.