Grottforskare räddad efter nio dagar i sjukdom



Forskaren Mark Dickey har räddats från en nio dagar lång fångenskap i en turkisk grotta efter att ha blivit allvarligt sjuk under en expedition. Turkiska grottforskarsällskapet meddelade att Dickey har förts ut från den sista passagen i grottan och att räddningsinsatsen var framgångsrik.

Dickey, en 40-årig amerikan, fick svåra magsmärtor när han befann sig över 1 100 meter under jord, och en internationell räddningsinsats inleddes för att få ut honom. Problemet var de trånga passagerna som gjorde det svårt för räddningsteamet att nå fram till honom. Trots att Dickey bars på bår i tio timmar under lördagen, lyckades man bara ta sig 300 meter närmare ytan.

Dickey började uppleva hälsoproblem, inklusive blödningar, den 2 september, men det tog ett tag innan larmet om hans tillstånd nådde de andra i gruppen längre upp i grottan. Han har själv sagt att hans liv räddades tack vare snabb hjälp från de andra i gruppen och insatser från de turkiska myndigheterna, som tillhandahöll nödvändiga mediciner.

Expeditionen i Morcagrottan syftar till att kartlägga grottans djup, som sträcker sig nästan 1 300 meter under markytan.