Väljarnas omdöme ett år efter valet



Det har nu gått ett år sedan svenskarna gick till valurnorna och röstade för regeringsskifte. Enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop är domen hård när det gäller regeringens leverans på sina vallöften, åtminstone inom en av väljarnas hjärtefrågor.

En tredjedel av väljarna säger sig fortfarande ha ett mycket eller ganska stort stöd för den nuvarande regeringen, trots ett turbulent första år med händelser som en stormig Natoansökan, eskalerande gängkonflikter, höjd terrorhotnivå och en svår ekonomisk situation. Men när det gäller frågan om regeringens positiva inverkan på Sverige anser endast 37 procent av väljarna att det stämmer, medan 50 procent anser att regeringen är negativ för landet.

Undersökningen visar också att tre av tio väljare anser att regeringen har levererat mycket eller ganska väl på sina vallöften, enligt deras uppfattning. Men över hälften, totalt 63 procent, anser att regeringen inte har lyckats leverera sina löften bra eller alls. Denna skepticism finns även bland väljarna som stöttar regeringspartierna.

När det gäller olika områden har regeringen fått blandade omdömen. Den får särskilt lågt betyg när det gäller Sveriges ekonomi, där 47 procent av väljarna anser att regeringen har fört landet i en negativ riktning. Endast 14 procent anser att Tidöpartierna, den sittande regeringen, har fört Sverige i en positiv riktning när det kommer till ekonomin.

På frågan om priserna på drivmedel anser de flesta väljarna, inklusive Tidöpartiets väljare, att regeringen inte har lyckats leverera. Men det är viktigt att notera att denna undersökning gjordes innan regeringens besked om sänkt skatt på bensin och diesel förra veckan.

När det kommer till energi och elförsörjning anser 41 procent av väljarna att regeringen har fört landet i en negativ riktning, medan 24 procent anser motsatsen. Detta kan bero på att Tidöpartiet har öppnat upp för mer kärnkraft.

När det gäller lag och ordning är Tidöpartiets väljare särskilt nöjda. Däremot är Centerpartiets och Socialdemokraternas väljare inte särskilt positiva eller negativa. Endast Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare har en majoritet som anser att regeringen har fört landet i en negativ riktning.

På frågan om invandring och integration är åsikterna delade. 34 procent anser att regeringen har fört landet i en positiv riktning inom detta område, medan 36 procent anser motsatsen. Tidöpartiets väljare är dock mycket positiva till regeringens insatser.

När det kommer till försvar och säkerhet anser 40 procent av väljarna att regeringen har fört landet i en positiv riktning, medan 19 procent tycker annorlunda. Tidöpartiets väljare är särskilt nöjda, medan oppositionsväljare inte är särskilt kritiska. Endast Vänsterpartiets och Miljöpartiets väljare tycker att Tidöpartierna har fört landet i en negativ riktning.

Sammanfattningsvis har regeringen fått ett blandat betyg av väljarna. Trots att en tredjedel av väljarna fortfarande stödjer regeringen, anser majoriteten att den inte har lyckats leverera på sina vallöften och att den har en negativ inverkan på Sverige.