Livet för ukrainare som tvingats fly till Ryssland



Upp till fem miljoner ukrainare har flytt eller tvingats fly till Ryssland, enligt en artikel publicerad i The New Yorker. Många av dem har flytt från östra Ukraina till Ryssland på grund av konflikten mellan de två länderna. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR hade cirka 1,3 miljoner ukrainare flytt till Ryssland vid årsskiftet, medan USA:s FN-ambassadör uppgav i augusti 2022 att mellan 900 000 och 1,6 miljoner ukrainare hade tvångsförflyttats österut av Ryssland. Tatjana Moskalova, rysk ombudsman i människorättsfrågor, hävdar i sin tur att över fem miljoner ukrainare har sökt skydd i Ryssland på grund av ukrainska bombningar.

Enligt artikeln har Ryssland underlåtit att ordna humanitära evakueringskorridorer för ukrainarna och har istället förenklat processen för att ge dem ryskt medborgarskap. Det har också utlovat ekonomiskt stöd till de ukrainska ”flyktingarna”. En del av de ukrainare som har flytt till Ryssland älskar president Putin och ser honom som en underbar ledare som bryr sig om sitt folk. Andra har tvingats fly till Ryssland på grund av omständigheterna, såsom exempelvis attacken på ett sjukhus i Mariupol där en kvinna förlorade sin bebis.

Artikeln påpekar också att det finns ukrainare som valt att bo kvar i Ryssland av olika skäl. Många lider av Mariupol-syndromet och är traumatiserade av konflikten. De rättfärdigar sin vistelse i Ryssland genom att hävda att ingen av de stridande sidorna bryr sig om civilbefolkningen. En ukrainsk man som överlevde bombningen av Mariupol anser att både Ukraina och Ryssland är korrupta, men att Ryssland är mer korrupt.

Sammanfattningsvis visar artikeln på de svåra omständigheterna för ukrainska flyktingar i Ryssland och de olika uppfattningarna om vad som har hänt och varför de har flytt. Artikeln betonar också att Rysslands agerande gentemot Ukraina kan ses som ett brott mot internationella lagar och som en del av en större plan för att utradera Ukraina som nation.