Sverige har ökat i storlek utan att några krigshandlingar har ägt rum. Det handlar istället om en 250 år gammal tradition där den svensk-norska gränsen kontrolleras. Vid Stora Ulvattnet i Eds kommun finns gränsmarkeringar i form av stenrösen som markerar gränsen mellan Norge och Sverige. Dessa rösen har funnits sedan 1752 och idag finns det totalt 642 stycken längs den 1 630 kilometer långa gränsen.
Den svenska geodetiska experten Dan Norin ansvarar för att restaurera två av dessa rösen, nummer fem och sex, i den norra delen av Dalsland. Gränsen mellan Sverige och Norge ska ses över vart 25:e år och 2020-2024 är det dags för översynen. Riksrösen restaureras och mäts in för att markera gränsen mellan länderna.
Arbetet sker i samarbete med den norska gränskommissionen och är försenat på grund av covid-19-pandemin. Översynen har också innefattat stakning av gränsen med GPS för att ge en mer exakt positionering i digitala kartor.
En av förändringarna som skett är att Sveriges landsyta har ökat något på grund av att en udde i en bäck har blivit avsnörpt och tillfallit Sverige. Det handlar om cirka 500 kvadratmeter.
I Nössemark, en del av Eds kommun, ligger ett av de restaurerade rösen. Grannarna, Benny och Ann Catrin, berättar att de brukar ta med sina gäster till röset för att ta en snaps och prata om den historiska händelsen.
Dan Norin avslutar sitt arbete vid röset genom att måla det i gul färg. Alla riksrösen har varit gula sedan 1959 för att öka synligheten i gränsgatan och på flygfoton.
Arbetet med gränsöversynen vid den svensk-norska gränsen pågår fortfarande och förväntas vara klart under 2022.