Smaken på champagne förändras på grund av klimatförändringarna, och vinproducerande hus förbereder sig för en varmare framtid. På champagnehuset Hatt et Söner, som är svenskägt, är man positiva till den senaste tidens värme eftersom det gynnar skörden. Medeltemperaturen i Champagne har stigit med 1,3 grader på bara 30 år, vilket har lett till att druvorna mognar snabbare och skördas 20 dagar tidigare. Vinmakare i regionen har hittills tyckt att klimatförändringarna har gynnat produktionen, men man är medvetna om att situationen snart kan försämras. Klimatförändringarna kan ha positiva effekter för kvaliteten på champagnen om den globala uppvärmningen begränsas till 2 grader. Men om temperaturen fortsätter att stiga kommer det att bli svårt att jobba med vinerna och större förändringar och omplanteringar kommer att krävas för att anpassa sig till det varmare klimatet. Vinhusen i Champagne försöker minska sitt klimatavtryck genom olika åtgärder, som att minska flaskornas vikt och energieffektivisera byggnader. Det hårda vinlagstiftningen i regionen har också börjat förändras för att möta klimatutmaningarna, som att tillåta användning av en mer motståndskraftig druvsort. Producenter experimenterar också med olika metoder för att skydda druvorna och musten från värmeböljor. Trots de positiva effekterna av klimatförändringarna, såsom bättre väder och smak, blir champagnekännare allt mer oroade för att dessa kan vara de sista ”bra” åren och att klimatförändringarna kan leda till en helt ny smakbild av champagnen.