Enligt Christofer Fjellner (M) bör synen på de nationella klimatmålen ses i ljuset av den nya EU-lagstiftningen som innebär att 90 procent av Sveriges koldioxidutsläpp omfattas av EU:s system med utsläppsrätter. Han menar att det är ineffektivt och riskabelt att införa separata mål eller styrmedel när handeln med utsläppsrätter redan finns.
Förslaget nämner knappt 2030-målet och det föreslås inte att det ska slopas. Istället fokuserar man på 2045-målet eftersom man vill lägga ut en långsiktig linje för den moderata klimatpolitiken, vilket anses vara det viktigaste målet.
Moderaterna vill även att det klimatpolitiska rådet ska ändra fokus till att främst mäta effektiviteten i klimatpolitiken och säkerställa att riksdagen och regeringen följer klimatmålen. Detta väcker starka reaktioner från Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok. Han tycker att det är konstigt att straffa sin revisor för att han påpekar felaktigheter i bokföringen och menar att klimatpolitiska rådet ska ha som uppgift att granska och inte att ändra fokus.
Moderaternas proposition ”Grön innovationskraft för tillväxt” kommer att röstas om på partiets stämma i oktober 2023.