Akademiker hittar jobb online



Enligt en ny rapport får åtta av tio nyutbildade akademiker jobb direkt efter examen. Detta gäller främst jurister och ekonomer, och läget ser ljusare ut än på många år. En kartläggning gjord av fackförbundet Akavia visar att de flesta akademikerna hittar sina jobb genom digitala kanaler istället för personliga kontakter.

I undersökningen deltog jurister, ekonomer, samhällsvetare, IT-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Av de 1900 svarande uppgav 78 procent att de fick arbete snabbt, antingen före examen eller inom tre månader efter examen. Detta är den högsta andelen på tio år, och Akavia påpekar att pandemins begränsningar har börjat släppa.

Pandemin har också påverkat vägen till jobb för de nyutexaminerade. Tidigare var det vanligt att hitta sitt första jobb genom personliga kontakter, men nu är det betydligt vanligare att använda Linkedin och andra digitala och sociala medier. Under pandemin var det svårare att knyta kontakter genom praktik och examensjobb ute på arbetsplatser. Nu väljer 62 procent av de nyutexaminerade att söka jobb genom den digitala vägen.

Vid jobbsökningen var det viktigaste för de nyutbildade stimulerande arbetsuppgifter, följt av lön, balans mellan arbete och fritid, och möjligheter till kompetensutveckling. Att få samarbeta med andra och ha en motiverande chef vägde inte lika tungt.

Undersökningen genomfördes genom en enkät riktad till yngre akademiker inom juridik, ekonomi och samhällsvetenskap som hade tagit sin examen mellan september 2021 och augusti 2022. Enkäten besvarades av nästan 1900 personer av totalt 7600 tillfrågade, vilket ger en svarsfrekvens på 25 procent. Resultaten är sammanvägda och representativa för hela gruppen nyexaminerade akademiker.

Källa: Akavia