Svenskt Nato-ja inte att vänta i Ungern nästa veckaDen svenska Natoansökan kommer inte att behandlas av det ungerska parlamentet nästa vecka. Detta står klart efter att agendan har fastställts. Det innebär att ratificeringen av ansökan kommer att ta ännu längre tid.

Parlamentet i Ungern samlas på måndag den 25 september för höstens första sessionsvecka. Under tisdagseftermiddagen beslutades vilka ärenden som kommer att behandlas under veckan, och den svenska Natoansökan fanns inte med på agendan enligt Ágnes Vadai, en oppositionspolitiker.

Detta besked är inte överraskande eftersom flera ledande ungerska politiker har kritiserat Sverige på senare tid. Utrikesminister Péter Szijjártó skickade till och med ett brev till Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) där han tog upp ett fyra år gammalt videoklipp från UR som beskriver demokratin i Ungern som på nedgång. Szijjártó varnar i brevet för att detta kan påverka Sveriges inträde i Nato.

Även Turkiet har ännu inte ratificerat den svenska Natoansökan. Under Natotoppmötet i Vilnius i juli lovade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att han snart kommer att skicka in ansökan för ratificering till det turkiska parlamentet. Det förväntas ske när parlamentet återöppnar i oktober efter sommaruppehållet.

Under helgen upprepade Erdogan sin kritik mot Sverige och menade att landet inte gör tillräckligt för att bekämpa terrorister. Han ansåg att detta inte kan accepteras.