Tre utmaningar för Ukrainas anslutning till EU



Enligt Boati är det en vanlig uppfattning i Bryssel att Ukraina befinner sig på efterkälken när det kommer till anpassningen till EU:s standarder och krav. Han påpekar att länder som Ungern och Bulgarien redan har fått mycket kritik från EU för bristande demokratiska värden och korruption. Boati menar att Ukraina har en väldigt svår resa framför sig för att kunna uppfylla EU:s krav och bli en fullvärdig medlem.

Enligt honom är sådana kommentarer inte alltid populära att uttrycka öppet, eftersom EU vill ge ett positivt och stödjande sken till Ukraina. EU:s officiella linje är att man välkomnar Ukrainas strävan att närma sig unionen och att man är beredd att erbjuda stöd och hjälp under processen.

Boati menar dock att processen att bli medlem i EU inte bara handlar om att anpassa lagstiftning och regelverk, utan även om att förändra hela det politiska systemet och bekämpa korruption. Han tror att det kommer att vara en mycket lång och utmanande väg för Ukraina att nå upp till EU:s standarder.

Trots detta finns det en bred politisk enighet inom EU om att Ukraina ska vara en del av unionen i framtiden. EU har redan erbjudit landet ekonomiskt bistånd och har undertecknat ett associeringsavtal, som ses som ett första steg mot medlemskap.

Samtidigt som det pågår en politisk kamp om Ukrainas framtid, är det också viktigt att ta hänsyn till det ukrainska folkets vilja och rätt till självbestämmande. Många ukrainare ser EU-medlemskap som en möjlighet till ökad ekonomisk tillväxt och stabilitet.

Slutligen konstaterar Boati att det kommer att krävas långvarigt engagemang och reformer från både EU och Ukraina för att landet ska kunna närma sig medlemskap.