Grön energi ger möjlighet att uppnå klimatmål



Den nya rapporten från IEA visar att den snabba tillväxten av solenergi och elbilar runt om i världen ger en viss optimistisk syn på möjligheten att nå klimatmålen. Trots detta behöver både rika länder och Kina öka takten för att minska sina koldioxidutsläpp.

IEA betonar att vägen mot 1,5-gradersmålet har blivit smalare de senaste två åren, men att gröna energilösningar spelar en viktig roll för att hålla den öppen. Organisationen föreslår att rika länder når koldioxidneutralitet senast 2045, vilket är fem år tidigare än tidigare mål, för att uppnå Parisavtalets mål.

För Kina krävs att åtgärderna för att minska koldioxidutsläppen accelereras med ett årtionde. IEA föreslår att målet om nollutsläpp nås senast 2050 istället för 2060.

Parisavtalet syftar till att hålla den globala temperaturökningen under 2 grader Celsius, med sikte på att begränsa den till högst 1,5 grader jämfört med förindustriell nivå.

IEA framhåller att världen redan har fördröjt för länge för att undvika svåra beslut. Trots detta finns det en chans att målen nås, tack vare utvecklingen av fossilfri energi. Användningen av solenergi växer snabbt och försäljningen av elbilar ökar.

Rapporten betonar att energisektorn förändras snabbare än många tror.