Sänk vildsvinspopulationen med 90 procent



Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har begärt att vildsvinsstammen i Sverige minskas från 270 000 djur till 30 000. För att uppnå detta föreslår de skottpremier, användning av stora fällor och lagändringar för att minska skador i jordbruket och risken för svinpest bland tamgrisar.

Eftersom den afrikanska svinpesten har spridit sig och orsakat utbrott i Västmanland och ett 30-tal andra fall, har vildsvinet hamnat i fokus igen. LRF:s ordförande, Palle Borgström, föreslår att vildsvinsstammen minskas med 90 procent, från 300 000 djur till högst 30 000 djur. Detta är enligt förslaget från viltskadekommissionen, som tillsattes av LRF och skogsbolag förra sommaren.

Borgström skriver att om den afrikanska svinpesten sprider sig till tamgrisar skulle konsekvenserna vara förödande, då hela besättningar skulle behöva avlivas och risken för att förlora grisen som en viktig del av lantbruket skulle vara hög. Han påpekar även att felet redan gjordes på 1980-talet när riksdagen beslutade att vildsvinet inte skulle utsättas för utrotningsförsök, utan behandlas som andra inhemska djur med särskilda jakttider.

Förutom riskerna med smittspridning påpekar Borgström att skadorna på grödor har blivit omfattande på grund av den kraftiga ökningen av vildsvinsstammen. LRF föreslår därför flera åtgärder för att minska stammen, bland annat lagändringar för att tillåta skyddsjakt, användning av stora fällor och skottpremier för ökad avskjutning av suggor i Västmanland och de angränsande länen.

Det bör noteras att vildsvin förekommer naturligt i Sverige men utrotades på 1600-talet och har sedan återinplanterats i omgångar. De rymde från hägn på 1970-talet och etablerade sig i Södermanland och har sedan spridits i mellersta och södra Sverige. Vildsvin är allätare och lever i små grupper för honor och ensamma för hanar. De äter främst ekollon, bokollon, hasselnötter och animalisk föda.

Källa: NE