Att det finns tveksamheter kring Russel Brands skuld är inte något alla är övertygade omVissa av världens mest kända män, såsom Andrew Tate, Elon Musk, Alex Jones och många fler, stödjer Russell Brand i ljuset av de anklagelser om sexuellt våld och misshandel som han konfronteras med från fem kvinnor. Dessa kvinnor hävdar att han begått dessa brott samtidigt som han byggt upp sitt eget imperium. I den digitala världen existerar alltid två sanningar och metoo-rörelsens påverkan minskar inte. Även om en rättslig undersökning pågår och traditionella medier rapporterar om fallet, så skapas även en alternativ berättelse på internet, där människor sprider konspirationsteorier och alternerande narrativ. Vissa påstår att den här sortens övergrepp har varit kända bland kändiseliten under en längre tid. Samtidigt får Russell Brand också oväntat stöd från högerfalangen, som använder honom som en symbol för debatten kring cancelkultur. Hans karriär har kanske dalat de senaste åren, men han har funnit en ny publik genom att engagera sig i konspirationsteorier kring pandemin. Därför är det inte förvånande att han inte tar upp anklagelserna i sitt försvar utan fokuserar på konspirationer istället. Dessa konspirationsteorier har fått honom att bli en hjälte för de män som är mycket kritiska till kvinnor. Bland dem finns Andrew Tate, som själv har misstankar om sexualbrott och Alex Jones, den kontroversiella konspirationsteoretikern som driver sajten Infowars. Även Elon Musk, världens rikaste man, har ifrågasatt mediernas rapportering kring Brand och antyder att det ligger en dold agenda bakom deras artiklar. Han har visat sitt stöd för Brand genom en tweet där han säger att det är nog med ”cancelkultur”. Musks plattform X har visat Brands försvarstal nästan 25 miljoner gånger och han erbjuder även reklamutrymme för Brand på sin plattform. Medan YouTube har begränsat reklamen för Brands kanal, har Musk valt att visa reklam på hans X-konto. Således finns det ett tydligt narrativ från konspirationshögern som hävdar att männen som talar sanning blir tystade av makten. Det är möjligt att vi inte skulle ha trott på detta för tio år sedan, men på internet kan allt hända. Och det är upp till var och en att välja vilken sanning man vill tro på.