En militärpolis har samma befogenheter, skyldigheter och rättigheter som en vanlig polis, men inom Försvarsmakten. Militärpolisen kan därför användas som ett alternativ för hur Försvarsmakten kan bistå polisen. Frågan om vad som anses vara ”inom Försvarsmakten” är dock avgörande när man diskuterar detta samarbete.
Statsminister Ulf Kristersson meddelade på fredagen att regeringen kommer att ge Försvarsmakten i uppdrag att stötta polisen. Militärpolischenheten styrs för närvarande av en förordning från 1980, vilket behöver omprövas och omarbetas för att vara i linje med dagens värld och ett eventuellt Natointräde. I många Nato-länder har militärpolisen mer omfattande befogenheter än i Sverige.
Militärpolisen har förmågor och kapaciteter som skulle kunna användas för att bistå polisen, bland annat genom bevakning, hundsök och trafikkontroller. Personalen har både utbildning som polis och militärpolis. Det är upp till Polismyndigheten att specificera vilken hjälp de behöver och hur de vill att militärpolisen ska bistå.
Militärpolisen finns i hela Sverige men är relativt liten jämfört med många andra länder. När Försvarsmakten växer fokuserar man inte främst på att stärka militärpolisen, så det är ingen stor styrka som skulle kunna bistå polisen för närvarande. Men vid rätt tillfälle skulle militärpolisen kunna göra skillnad om de används på rätt sätt.
Militärpolisens arbetsuppgifter liknar de vanliga polisens, men fokuserar på ärenden som rör Försvarsmakten. Det inkluderar att förebygga och utreda brott, upprätthålla ordning och säkerhet, eskorttjänst, trafikkontroller, personskydd och brottsutredningar där militärpersonal eller materiel är inblandade. Militärpolisen kan även stödja det civila samhället, till exempel genom att bevaka områden eller byggnader som kräver stora resurser.