Omvärdera frågan om aktiv dödshjälp: Centerpartiet



Centerpartiet har tagit beslut om att arbeta för att tillåta aktiv dödshjälp i Sverige. Detta gör dem till det parti som har den mest progressiva inställningen i frågan bland de riksdagspartier som finns.

Beslutet fattades på Centerns stämma i Örebro och det fanns flera punkter som behandlade dödshjälp, och samtliga gick igenom.

Bland annat kommer partiet att verka för att utreda legalisering av eutanasi, även kallad aktiv dödshjälp, och läkarassisterad dödshjälp.

Rasmus Elfström, ordförande för Centerstudenterna, som har drivit på i frågan, ser det som en fråga om frihet att människor själva ska få bestämma om sådana känsliga och personliga beslut.

För närvarande är det olagligt att aktivt framkalla döden i Sverige, men det är tillåtet att avstå från fortsatt behandling, vilket kallas för passiv dödshjälp.

Tidigare har Liberalerna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och en arbetsgrupp inom Moderaterna också uttryckt önskan om att utreda frågan om aktiv dödshjälp.

En annan omdiskuterad fråga på Centerstämman var möjligheterna att utreda åldersverifiering och en åldersgräns för pornografiskt innehåll på internet. Partistyrelsen ville utreda frågan, men stämman sa nej.