Slovakien förväntas få ett jämnt valresultat



Slovakien står inför en osäker framtid efter lördagens parlamentsval. Enligt opinionsmätningar ser det ut att bli en jämn kamp mellan Smer, ledd av Robert Fico, och det socialliberala partiet Progressiva Slovakien (PS), ledd av Michal Simecka. Smer, som vill stoppa landets stöd till Ukraina, har toppat opinionsundersökningarna med omkring 20 procent av väljarstödet, men PS har klättrat och ibland gått om dem.

Inget av partierna förväntas få majoritet i parlamentet som har 150 platser. Slutresultatet kommer att bero på de mindre partierna och vilka de väljer att stödja. Ett parti att hålla ögonen på är HLAS-SD, ett utbrytarparti från Smer, som leds av Peter Pellegrini, en tidigare partikamrat till Robert Fico.

Den regering som tillträder efter valet kommer att ersätta en center-högerkoalition som suttit vid makten sedan 2020. Den nuvarande regeringen har gett omfattande militär och humanitär hjälp till Ukraina sedan Rysslands anfallskrig inleddes i februari 2022.

Slovakien, som gränsar till Tjeckien, Polen, Österrike, Ungern och Ukraina, är ungefär lika stort som Värmland och Dalarna tillsammans. Landet har 5,5 miljoner invånare och huvudstaden är Bratislava. Slovakien var tidigare en del av det ungerska riket och var en del av Tjeckoslovakien innan det delades upp. Landet blev medlem i både Nato och EU år 2004 och har euron som sin valuta sedan 2009.