Förenklad metod förbättrar noggrannheten vid bröstcancerdiagnos.



Mammografi används för att upptäcka bröstcancer och är en viktig del av screeningprocessen för sjukdomen. En ny svensk studie visar att kvinnor med en särskilt aggressiv form av bröstcancer kan få snabbare och mer exakta diagnoser genom att genomgå en PET-kameraundersökning istället för att ta prov från tumören.

Ungefär 15 procent av kvinnorna som drabbas av bröstcancer har en variant som kallas her2-positiv bröstcancer. Denna form av bröstcancer har en ökad tillväxtfaktor-receptor, kallad her2, som gör att tumören växer snabbare än andra typer av bröstcancer. Det finns effektiv behandling tillgänglig för denna typ av cancer, men tidig diagnos är avgörande.

Vanligtvis används en biopsi för att diagnostisera bröstcancer, där ett prov tas från tumören och undersöks i mikroskop. I den nya studien har forskare från Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset undersökt om en annan metod kan användas för att snabbare ställa diagnos.

Metoden innebär att patienten får en liten dos av proteiner som laddats med radioaktiva ämnen. Sedan utförs en undersökning med en PET- eller SPECT-kamera som ger information om var tumören finns i kroppen. Studien, som har inkluderat 40 patienter, har visat att denna metod ger snabbare och mer exakt diagnos av her2-positiv bröstcancer. Dessutom är undersökningen enklare för patienten, eftersom hela kroppen kan undersökas samtidigt.

Henrik Lindman, överläkare och docent i onkologi samt verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska sjukhuset, är en av initiativtagarna till studien. Han hoppas nu att diagnostik med PET-kamera kan användas som en standardmetod i framtiden.

Her2-positiv bröstcancer innebär att det finns en ökad mängd her2-protein på cancercellernas yta, vilket leder till ökad celldelning och tumörtillväxt. Behandlingen av denna typ av cancer fokuserar ofta på her2-proteinet genom målinriktad antikroppsbehandling, vanligtvis i kombination med cellgiftsbehandling. Alla bröstcancertumörer testas för att se om de är her2-positiva genom att ta ett vävnadsprov från tumören.

Källa: Bröstcancerförbundet, Regionala Cancercentrum