I september var det varmare än i juli här



I september upplevde Sverige rekordväder med både höga temperaturer, regn och snö. Vissa platser var faktiskt varmare än både juli och augusti, vilket aldrig tidigare har hänt sedan SMHI började mäta. Meteorologen Anders Wettergren säger att september har varit en rekordmånad på många sätt, med flera rekord som tangerades.

Åtta dagar under september hade högsommarvärme, med en maximal dagstemperatur på minst 25 grader. På vissa platser, som Halmstad och Ullared, var september varmare än både juli och augusti. Men september hade också en ovanligt blöt start. I Uppland, Västmanland och östra Dalarna mättes det betydligt mer nederbörd än vanligt för hela septembermånaden.

Den 1 september fick Älvkarleby i Uppland hela 101 millimeter regn, vilket är dubbelt så mycket som den normala nederbörden för hela månaden. Dessutom snöade det. Den 20 september vaknade Kiruna till det största snödjupet i hela Sverige för september sedan 2003. Det hade fallit 38 centimeter snö, men den försvann relativt snabbt. Meteorologen Anders Wettergren säger att detta var en tillfällig svängning och att det var stor skillnad mellan norr och söder under några dagar.

Nu undrar många vad vi kan förvänta oss av oktober efter en månad med rekordväder. Anders Wettergren säger att vi redan ligger lite över det normala vid denna tidpunkt, men det behöver inte betyda att oktober kommer att vara ovanlig. Det kan mycket väl bli en helt normal månad.