Norrlandsbäret erhåller skydd från EU



Nya regler för skyddad ursprungsbeteckning för norsk bär från norra Sverige

Allåkerbär som odlas, plockas, rensas och förädlas i Norrbotten eller Västerbotten kan nu märkas med EU:s skyddade ursprungsbeteckning, enligt nya regler som nyligen infördes. Det innebär att bär som kommer från dessa områden kan säljas under namnet ”Norsk bär” och endast producenter i dessa regioner får använda märkningen.

EU:s skyddade ursprungsbeteckning syftar till att skydda produkter med en specifik geografisk koppling och värna om producenternas kunskap och traditioner i området. Genom att tilldela bär från Norrbotten och Västerbotten denna beteckning, ökar även deras marknadsvärde och attraktivitet för konsumenter.

För att kunna märkas som norsk bär måste produkten uppfylla vissa kriterier. Bären måste odlas på marker inom det geografiska området och plockas samt förädlas inom regionen. Dessutom måste produktionen följa specifika kvalitetsstandarder och traditionella metoder som är typiska för området.

Den skyddade ursprungsbeteckningen ger förbrukarna en garanti om produkternas kvalitet och ursprung. Det ger också möjlighet för producenter att differentiera sig på marknaden och få en bättre lönsamhet för sina produkter.

I samband med införandet av de nya reglerna har Norrbottens och Västerbottens län samt lokala producenter inlett samarbeten för att främja norsk bär och öka kännedomen om dess skyddade ursprung. Detta kan leda till ökad sysselsättning och ekonomisk utveckling i regionen.

För att kunna använda beteckningen måste producenter ansöka om tillstånd från EU-kommissionen och uppfylla alla krav och standarder. Det innebär att det kontrolleras noggrant att produkterna verkligen kommer från Norrbotten eller Västerbotten och att de uppfyller alla krav för att märkas som norsk bär.

Den skyddade ursprungsbeteckningen för norsk bär är en viktig milstolpe för producenter i Norrbotten och Västerbotten. Det ger dem möjlighet att sälja sina produkter under ett erkänt och skyddat namn, samtidigt som det stärker regionens varumärke och ekonomi.