Osäker framtid för flyktingarna från Nagorno-Karabach



Staden Goris i Armenien har inte längre en stor mängd människor som strömmar till den. Många har valt att fortsätta vidare, men bland de kvarvarande tusentals människorna finns familjen Hayrapetyan.

Familjen Hayrapetyan anlände till staden förra natten efter en skrämmande resa. Trots de svårigheter de stött på lyckades de på något sätt nå fram till Goris, berättar Mila Hayrapetyan.

Konflikten kring Nagorno-Karabach har pågått länge men förvärrades efter Sovjetunionens fall, och ett andra krig bröt ut 2020. Enligt azererna var den senaste militäroffensiven en anti-terrorinsats, och Azerbajdzjan har nu helt kontroll över området. Människor flydde i princip över en natt.

Liana Sahakyan, grundare av hjälporganisationen Sose, beskriver situationen som sorglig och påpekar att Armenien redan har 100 000 flyktingar. Det känslomässiga och psykiska trauma som dessa människor går igenom kommer att ha en långsiktig påverkan, säger hon.

Azerbajdzjan hävdar att regionen kommer att integreras igen och att armenier kan leva säkert under azeriskt styre. Men flyktingarna i Goris ser detta som etnisk rensning och tror inte att de kommer att kunna återvända.

Mila Hayrapetyan uttrycker sin önskan om att kunna återvända och att allt ska bli bra igen. Tyvärr är hoppet försvunnet, säger hon.

Se mer om familjen Hayrapetyans situation i klippet ovan.