Hamas hot: Avsikten att avrätta gisslan



Hamas har anklagat Israels regering för beslutet att ta gisslan, och hävdar att runt 100 personer hålls som gisslan. Israel har bekräftat att de har identifierat alla som hålls som gisslan. Enligt tidningen Haaretz uppger den israeliska armén att minst 700 israeler har dödats, 2 000 har skadats och över 130 hålls som gisslan i Gaza.

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och gästprofessor vid det Hebreiska universitetet i Jerusalem, säger att Hamas kan dra nytta av denna situation genom att först och främst få till en fångutväxling och även visa att de har lyckats komma in i Israel och genomföra denna attack. Detta ger Hamas en vinst både retoriskt och propagandamässigt och stärker deras ställning som en viktig palestinsk aktör.

Hamas har tidigare uttalat att de har tagit gisslan med avsikt att få till en fångutväxling. Dock återstår det att se om detta kommer att ske eller om Hamas kommer att ändra strategi, särskilt om Israel skulle skicka in marktrupper eller om andra händelser inträffar. Det är för tidigt att göra några definitiva bedömningar.

Gisslantagningen är fortsatt en pågående situation och mer information kan ses i det ovanstående klippet.