Fråga om kriget här



Hamas anföll Israel i en plötslig attack på lördagen, varpå Israel svarade med raketattacker mot Gaza. Våldet eskalerar nu och tusentals människor har dött på båda sidor av konflikten. Många undrar varför influencers uttrycker sitt stöd för Palestina genom att säga ”free palestine” när det verkar som att Hamas har invaderat Israel och dödat civila. Kommentatorn Wolfgang Hansson förklarar att denna konflikt är en del av en långvarig sen konflikt mellan judar och palestinier om rätten till en landremsa av Smålands storlek. Båda parterna anser att det är deras land och har använt våld för att främja sin sak.

En annan fråga som ställs är varför svenska staten har stryper biståndet till Palestina när det egentligen går till hjälporganisationer och inte till Hamas. Hansson svarar att detta är en markering mot den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som inte har fördömt Hamas terrordåd mot Israel. Även om det kan drabba oskyldiga palestinier fortsätter det humanitära biståndet som tidigare.

En person undrar om svenskar får ansluta sig till Hamas och kommentatorn förklarar att Hamas är stämplad som en terrororganisation av både EU och Sverige och att det är olagligt att ansluta sig till en terrororganisation enligt svensk lag.

En annan frågeställare undrar om denna aggression från Hamas kan innebära slutet för en fredlig lösning av Israel-Palestina konflikten. Hansson förklarar att på kort sikt är det inte troligt med fredsförhandlingar, men paradoxalt nog kan kriget leda till att fler inser att den enda vägen framåt är att förhandla med hjälp av medlare. Även om konflikten har pågått i över 75 år brukar alla konflikter få ett slut.

Slutligen undrar en person hur Hizbollah kommer att agera efter Israels attacker i Gaza. Hansson förklarar att det beror på hur våldsam Israels motattack blir. Om den blir omfattande och upplevs som oproportionell ökar risken att Hizbollah och andra kommer att öppna en andra front mot Israel i kriget.