Rimligt tvivel om Försvaret i Tovefallet



Tidningen Aftonbladets artikel handlar om fallet med Tove, en 21-årig kvinna som försvann efter en utekväll i centrala Vetlanda. Två kvinnor, 19 och 20 år gamla, togs in till förhör och anhölls misstänkta för människorov. Senare häktades de på sannolika skäl. Den 2 november hittades Tove död i ett skogsområde söder om Vetlanda. Åtal för mord och grovt gravfridsbrott väcktes mot de två kvinnorna den 17 mars. Rättegången i Eksjö tingsrätt inleddes den 27 mars.

Under rättegången erkände kvinnorna att de hade flyttat kroppen, men de förnekade mordanklagelserna. Den 20-åriga kvinnan medgav att det hade uppstått ett bråk med Tove där hon hade tagit ett strypgrepp på henne medan den 19-åriga kvinnan hade hållit fast hennes händer. Dock hävdade de att Tove inte dog av det. Den yngre kvinnan förnekade all inblandning och sade att hon sov när Tove dog och att hon inte vågade säga nej när den äldre kvinnan bad henne att hjälpa till att flytta kroppen. Båda erkände dock att de hade flyttat kroppen och den äldre kvinnan erkände också att hon hade försökt tända eld på den.

Den 19 april dömdes kvinnorna till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre kvinnan dömdes också för skadegörelse för att hon hade försökt tända eld på Toves pappas hus. Domen överklagades senare av båda kvinnorna.

Den 3 oktober anmälde Clea Sangborn, som försvarar den 20-åriga kvinnan, domarna i Göta hovrätt för jäv eftersom den nya åklagaren tidigare hade varit anställd vid hovrätten och hade arbetat nära domarna. Hovrätten för västra Sverige bedömde dock att det inte fanns någon risk för jäv.

Den 4 oktober inleddes rättegången i Göta hovrätt, som sedan fortsatte den 10 och 12 oktober.